15.07.2023

Prva dva kogeneratora od ukupno pet krenula sa radom

Prva dva od ukupno pet kogeneratorskih uređaja, isporučenih od strane tvrtke Duing d.o.o. za Projekt Obnove toplinarstva Grada Rijeke (KK.04.3.04), su uspješno pušteni u pogon.
 

 

Ovaj projekt ima za cilj značajno unaprijediti energetsku učinkovitost toplinskog sustava te povećati pouzdanost opskrbe toplinskom energijom u području Grada Rijeke. To će biti postignuto putem modernizacije proizvodnih postrojenja (toplana) i distribucijske mreže, uz postupan prelazak na energetski učinkovit sustav centraliziranog grijanja.


U okviru ovog projekta, četiri postojeća proizvodna postrojenja trenutno se obnavljaju. Od toga, tri proizvodna postrojenja (Vežica, Malonji i Srdoči) će biti opremljena kogeneracijskim uređajima za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije.

Kogeneratori ugrađeni u toplanu Malonji koji već obavljaju svoju funkciju te proizvode toplinsku i električnu energiju su proizvodi Njemačke tvrtke 2G Energy AG. Tipovi ugrađenih kogeneratora su:

agenitor 412 EG (445kWel / 617kWtopl)

agenitor 408 EG (360kWel / 446kWtopl)

Radovi na rekonstrukciji toplana Vežica i Srdoči se nalaze u završnoj fazi, te će uskoro biti pušteni u pogon preostala tri kogeneracijska uređaja.