O plinskoj kogeneraciji

Kogeneracija toplinske i električne energije. Visoko učinkovita i ekološki prihvatljiva.

Istodobno stvaranje mehaničke energije i korisne topline naziva se kombinirana proizvodnja električne i toplinske energije (CHP). Dok se mehanička energija pretvara izravno u električnu energiju, toplina se može koristiti za grijanje, hlađenje ili stvaranje pare.
Toplina koja proizlazi iz proizvodnje električne energije stoga ne izlazi jednostavno u atmosferu neiskorištena, već se dobro koristi. To kogeneraciju čini tako učinkovitom i ekološki prihvatljivom. Uštedi se do 40 posto primarne energije. Emisije CO2 padaju i do 60 posto u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom električne energije u velikim elektranama.
Zašto koristiti kogeneraciju?

Mnogo je razloga za korištenje kombinirane proizvodnje topline i električne energije. Najvažnije su:
  • Kogeneracije (CHP postrojenja) tehnički su sofisticirane i dokazane su u praksi u tisućama primjena.
  • Kogeneracijsko postrojenje vrlo učinkovito koristi iskorištenu energiju, što dovodi do značajnog smanjenja troškova energije.
  • S kogeneracijskim postrojenjem možete u velikoj mjeri postati neovisni o trendovima cijena energije.
  • Dostupnost električne energije i topline kontinuirano je zajamčena.
  • Primarna energija koja se koristi optimalno se koristi. Emisije CO2 su usporedno niske.
Kombinirana proizvodnja topline i struje. Idealan dodatak obnovljivih izvora energije.

Okrenuti sustav za proizvodnju električne energije naopako, je dobro. Vrlo dobar primjer je Njemačka. Kombinirana tehnologija proizvodnje topline i električne energije igra ulogu koju zaslužuje: da bude važan kamen temeljac u opskrbi energijom budućnosti. Tri razloga:
  • Kombinirana proizvodnja topline i električne energije ne samo da može pružiti električnu energiju i toplinu vrlo učinkovito i na ekološki prihvatljiv način, već se može povezati s općom opskrbnom mrežom čime se stabilizira sustav.
  • Kombiniranom proizvodnjom topline i električne energije, i fosilna goriva i obnovljivi primarni izvori energije mogu se prema potrebi pretvoriti u električnu i toplinsku energiju.
  • Kombinirana proizvodnja topline i električne energije idealan je dodatak sustavu obnovljive energije jer jamči pouzdanu opskrbu čak i u vrijeme nestanka struje.